En waarom is dat nou niet gezond?
Merel legt het je uit!
Drinken; Wat is en wel en niet goed voor onze tanden?
Gaatjes?
In bijna alle soorten dranken zit suiker. Maar waarom is suiker zo slecht voor onze tanden en kiezen? Alle tanden en kiezen in je mond hebben als buitenste laag het tandglazuur. Dit is een harde, witte laag die de binnenkant van je tand of kies beschermt. In onze mond hebben we allemaal bacteriën die heel graag suiker eten en omzetten in zuur, wat het glazuur aantast en gaatjes veroorzaakt.
We weten dat snoepjes veel suiker bevatten, maar hoe zit dat met drinken? In de tabel hieronder zie je hoeveel suikerklontjes er in verschillende dranken zitten.
Er zit dus bijna in alle soorten drinken veel suiker dat kan leiden tot gaatjes.
Erosie
Erosie is het 'oplossen van het tandoppervlak' door zuur drinken. Dit proces kan het tandglazuur aantasten en langzaam oplossen. Hoe zuurder iets is, hoe lager het PH-getal, wat de zuurtegraad aangeeft. Een lage PH kan het glazuur al aantasten. Hieronder vind je de PH van bekende drankjes.
Hoe weten we nu of iets zuur is?
Je kunt de zuurgraad vaak proeven, maar soms worden er ook suikers toegevoegd waardoor je het zuur niet proeft. De PH kan meten hoe zuur iets is. Een PH lager dan 5,5 kan het glazuur aantasten.
Mag je dan nooit meer iets drinken wat zuur is of suiker bevat?
Natuurlijk mag je af en toe iets zoets of zuurs drinken, maar houd rekening met 'zoet- en zuuraanvallen'. Onze tanden kunnen maximaal 7 van deze aanvallen per dag aan. Als je vaker aanvallen hebt, kunnen er gaatjes ontstaan of erosie optreden. Een aanval mag ongeveer 30 minuten duren. Kies daarom voor water of thee zonder suiker als je de hele dag wilt drinken. Dit kun je de hele dag door drinken zonder tandheelkundige problemen.
Bronnen: GGD Zaanstreek Westerland, Tandarts.nl, NVM Mondhygiënisten.nl, Orthobakker.nl, Ivoren Kruis